Serdivan / Sakarya
bilgi@sakaryapsikologhizmeti.com

EMDR TERAPİSİ

EMDR TERAPİSİ

EMDR Terapisi, bireylerin travma sonucu yaşadıkları depresyon, stres ve anksiyete gibi rahatsızlıkların yanı sıra, bu durumlardan kaynaklanan fobilerin üstesinden gelmek için kullanılan bir psikoterapi metodudur.

Bu terapi yönteminin esasında, bireyin göz hareketlerinin yardımıyla rahatsızlık veren düşünceleri temizlemesi ve huzura kavuşması yatmaktadır. Çok sayıda uzman, travmanın bıraktığı izleri silmek amacıyla bu teknikten yararlanmaktadır.

EMDR Terapisi, hipnoz içermeyen, kişinin tamamen bilinçli olduğu bir süreçtir ve travmatik deneyimlerin iyileştirilmesi için her yaştan bireye uygulanabilir.

Eğer geçmiş deneyimlerin psikolojik yansımalarını kendinizden uzaklaştıramıyor ve profesyonel yardım arayışı içindeyseniz, bizimle iletişime geçerek bir randevu ayarlayabilir ve Uzman Psikolog Pelin Sürer ile yapılacak değerlendirme toplantısında sizin için uygun bir tedavi yol haritası çıkarabilirsiniz.

EMDR NEDİR?

EMDR Terapisi, İngilizce adı Eye Movement Desensitization and Reprocessing olan, Türkçede Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak bilinen bir yöntemdir.

Bu terapi, bireylerin olumsuz deneyimlerden kaynaklanan duygusal, bilişsel ve davranışsal zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olacak şekilde tasarlanmış etkili bir psikoterapi tekniğidir.

EMDR Terapisi, bireyin gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek beynin her iki yarısını aktive etme prensibine dayanır. Bu süreçte Uzman Psikolog, bireyin rahatsızlık veren duygu ve düşüncelere odaklanır.

Bu terapi ile kişinin hafızasında derin izler bırakan olumsuz anıların etkileri ele alınarak, bu anıların yol açtığı psikolojik sorunlar ve olumsuz davranış biçimleri düzeltilir.

EMDR TERAPİSİ KİMLERE UYGULANIR?

EMDR Terapisi, geçmişteki olumsuz olayların yol açtığı negatif duygular, düşünceler ve davranışlarla mücadele eden kadın ve erkek ayrımı olmaksızın, her yaştan bireye uygulanabilen, güvenli, rahat, etkili ve çabuk sonuç alınabilen bir psikoterapi tekniğidir.

Bu terapi, bireylerin psikolojik travmalarını ve bu travmalara bağlı gelişen çeşitli sorunları iyileştirmek amacıyla geniş bir yelpazede kullanılır. Terapinin sıkça tercih edildiği durumlar şunlardır:

  • Kaygı Durumları
  • Fobiler ve Davranışsal Sorunlar
  • Stresle İlgili Bozukluklar (Taciz, tecavüz, ölüm, işkence, trafik kazası gibi travmatik olaylar sonrası)
  • Depresyon ve Yaygın Stres Hali
  • Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
  • Yeme ve İçme Bozuklukları
  • Uyku Problemleri
  • Fibromiyalji
  • Migren ve Sürekli Ağrı Durumları
  • Performans Endişesi

EMDR TERAPİSİ NASIL YAPILIR?

EMDR Terapisi, Uzman Psikolog rehberliğinde, bireyin tam bilinçli olduğu durumda gerçekleştirilen bir psikoterapi yöntemidir. Terapi süreci boyunca, bireyin negatif etkileşimde bulunduğu bir anıyı zihninde yeniden canlandırması ve ardından çift taraflı stimülasyon (uyarı) uygulanması esas alınır.

Terapi esnasında yapılan uyarılar, bireyin gözlerini sağdan sola hızlı bir şekilde hareket ettirmesi, kulaklarına farklı sesler yollanması ya da ellerine hafif titreşimler uygulanması şeklinde olabilir.

Uygulama sırasında, Uzman Psikolog, bireyin odaklandığı anıya ve yapılan uyarılara dayanarak, bireyin yaşadığı duygusal tepkileri inceleyip işler. Bu aşamada, negatif duygulara yol açan anılar, yeniden işlenip pozitife dönüştürülür.

EMDR Terapisinin başarıyla tamamlanmasının ardından, bireyler, rahatsızlık veren geçmiş anılarına bağlı olumsuz duygu ve davranışlardan kurtulmuş olurlar.

EMDR TERAPİSİ AŞAMALARI

EMDR Terapi uygulanırken hasta uzman terapist kontrolünde belirli aşamalardan geçirilir. Bu süreçte kişide rahatsızlıklara neden olan ve olumsuz izler bırakan durumlar tespit edilerek bu olguların üzerine gidilir.

EMDR Terapi Aşamaları sırasıyla;

  • Hastanın Geçmişinin Sorgulanması,
  • Terapiye Ön Hazırlık Yapılması,
  • Hastanın Değerlendirilmesi,
  • Hastanın Duyarsızlaştırması,
  • Hastaya Olumlu Düşüncelerin Yerleştirmesi,
  • Hastanın Bedeninin Taranması,
  • Terapinin Kapatılması,
  • Hastanın Yeniden Değerlendirmesi,

şeklinde listelenebilir.

EMDR Terapisi aşamaları tamamlandıktan sonra hastanın geçmişte yaşadığı travmatik anılar bugünkü duygu, düşünce ve davranışlarındaki etkisini yitirir. Yeniden Değerlendirme aşaması ile bu olumlu durumun kalıcılığı kontrol edilir.

EMDR TERAPİSİ NE KADAR SÜRER?

EMDR Terapisi’nin bireye ne kadar süre uygulanacağı, kişinin karşı karşıya olduğu zorlukların ve bu zorlukları tetikleyen olayların büyüklüğüne göre farklılık gösterir.

Bazı hallerde, tek bir EMDR Terapi seansıyla bile arzu edilen iyileşme sağlanabilmektedir. Genel olarak, ortalama durumlar için 3 ila 5 seanslık bir terapi programı, bireyin negatif etkiler altında bırakan anılardan arınmasına ve yaşadığı duygusal ya da davranışsal sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Daha karmaşık vakalar için ise, 8 ila 10 seans arasında bir EMDR Terapi süreci gerekebilir ve bu tedavi dönemi sonunda istenen iyileşme seviyesine ulaşılması mümkün olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara