Serdivan / Sakarya
bilgi@sakaryapsikologhizmeti.com

AİLE VE ÇİFT TERAPİSİ

AİLE VE ÇİFT TERAPİSİ

Aile ve Çift Terapisi, aileler veya çiftler arasındaki ilişkilerin değişimleri ve gelişimleri üzerine odaklanan bir psikolojik terapi türüdür. Bu terapi, uzman bir psikolog rehberliğinde gerçekleştirilerek, çiftler ve aileler arasında yaşanan sorunlar ve zorluklar ele alınır ve çözüm yolları aranır.

Bu terapi yöntemiyle, bireylerin aile içi ya da partnerleriyle aralarındaki iletişimi güçlendirme, sağlıklı ve etkili bir etkileşim kurma hedeflenir.

İletişim problemleri, fikir ayrılıkları gibi sorunlar hemen her aile veya çiftin karşılaşabileceği durumlardır. Bu tür durumlarla karşılaşan bireyler kendilerini zorlayıcı bir sürecin içinde bulabilirler.

Uzman Psikolog Pelin Sürer tarafından sunulan Aile ve Çift Terapisi, kişilere bu zorlukları aşmaları için hızlı ve rahat bir süreç sunar, yaşadıkları problemlerin üstesinden gelmelerine yardımcı olur.

AİLE VE ÇİFT TERAPİSİ NEDİR?

Eğer psikolojik destek ihtiyacı hissediyor ve nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız, bizimle iletişime geçerek bir randevu ayarlayabilir ve Uzman Psikolog Gamze Göktürk ile yapılacak değerlendirme sonrasında sizin için uygun bir tedavi planı belirlenebilir.

İnsanların eşleriyle, aileleriyle veya sosyal çevreleriyle olan ilişkilerini iyileştirmek amacıyla alınan uzman psikolog desteğine Aile ve Çift Terapisi adı verilir.

Aile ve Çift Terapisi’nin asıl amacı, bireyin ailesiyle, partneriyle, arkadaşlarıyla ve çevresiyle kurduğu ilişkileri sağlıklı bir zemine taşıyarak, daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmaktır.

Tedavi, eğer yalnızca partnerler arasındaki sorunlara odaklanıyorsa Çift Terapisi, tüm aile bireylerini içeriyorsa Aile Terapisi olarak adlandırılır. Her iki terapi yönteminin de amacı, bireyin günlük yaşamında sıkça bir arada olduğu kişilerle sağlıklı ve kaliteli zaman geçirmesine olanak tanımaktır.

AİLE VE ÇİFT TERAPİSİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Günümüzde toplumun geniş bir kesiminde ailevi ve ilişkisel problemler görülebildiği için Aile ve Çift Terapisi oldukça yaygın uygulanan bir uygulamadır. Özellikle evli çiftler ve aileleri arasında oluşabilen bazı sorunların çözülmesinde bu terapi büyük rol oynamaktadır.

Aile ve Çift Terapisi alan kişiler veya alınması gereken durumlar arasında;

  • Evlilik birlikteliğinde ortaya çıkan bir takım problemler,
  • Şiddet veya duygusal istismar vakaları,
  • Çiftler arasındaki problemli ilişkiler veya boşanma durumu,
  • Aşırı kıskançlık ve güven kaybı yaşayan çiftler,
  • Günlük hayatındaki değişiklikler yaşayan kişiler, (Örneğin yaşadığı şehri veya işini değiştiren kişiler)
  • Aşırı miktarda alkol veya yasaklı madde kullanan bireyler,
  • Kişinin kendine zarar verici eylemleri,
  • Evlilik birlikteliği içerisinde öfke kontrol problemi yaşanması,
  • Cinsel sorunları bulunan çiftler,
  • Lohusalık depresyonu görülen kadınlar,
  • Evlilik öncesi tedirginlik yaşayan bireyler,
  • Ekonomik sıkıntıları bulunan kişiler,
  • Ölüm nedeniyle kayıp yaşayan ve yastan çıkamayan insanlar,
  • Depresyon ve Anksiyete gibi bozukluklar,
  • Yeme – İçme bozuklukları,
  • Ruh sağlığında sorunlar yaşanan çocuk, ergen ve yetişkin bireyler,
  • Fiziksel rahatsızlıkları bulunan kişiler,

gösterilebilir.

AİLE VE ÇİFT TERAPİSİ NASIL YAPILIR?

Aile ve Çift Terapisi alanında, uzmanların uyguladığı birçok farklı teknik mevcuttur. Bu tekniklerden bazılarında, sorunun içinde bulunan tüm bireyler aynı anda terapi seansına katılırken, bazı durumlarda ise çiftlerden yalnızca biri seansa katılarak uzman tarafından dinlenir. Ayrıca, bazı terapi yaklaşımlarında çekirdek ailenin dışındaki bireylerin de seansa katılması uygun görülebilir. Örneğin, aynı evi paylaşan aile büyüklerinin de seansa dahil edilmesi tercih edilebilir. Bu tür kararlar, Uzman Psikolog tarafından ilk terapi seansında verilir.

Çocukların karşılaştığı sorunlara müdahale edilmesi gerektiğinde, aile bireyleri yanı sıra sınıf öğretmeni, rehberlik öğretmeni, sosyal hizmet uzmanları gibi çocuğun hayatında önemli yer tutan kişiler, Uzman Psikolog’un uygun görmesi durumunda terapi seanslarına davet edilebilir.

Aile ve Çift Terapisi’nin seans sayıları, süreleri ve katılımcıların kim olacağı gibi unsurlar, her bir vakanın özgül durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama bir vaka için genellikle 4 ila 8 seans arasında bir süreç öngörülür ve her seans yaklaşık olarak 1 saat sürer.

Aile ve Çift Terapisi seansları, Uzman Psikolog’un sağladığı tedavi ortamında yüz yüze gerçekleştirilebileceği gibi, aile üyelerinin bir araya getirilmesi zor olduğu durumlarda online platformlar üzerinden de yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara